Γνωρίστε την ΚΕΡΚΥΡΑ

 

 

ΘΕΣΗ
Ο νομός της Κέρκυρας βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, μεταξύ των παραλλήλων 19° 22Α και 20° 06Α και των μεσημβρινών 39° 96Β και 39° 54Β. Περιλαμβάνει ολόκληρη τη νήσο Κέρκυρα και τα νησιά Παξούς, Αντιπάξους και τις γύρω νησίδες Δασκαλιά, Παναγιά και Εξώλιθρο που βρίσκονται νότια της Κέρκυρας καθώς και τις Διαπόντιες νήσους: Οθωνοι, Ερείκουσα και Μαθράκι που βρίσκονται βορειοδυτικά. Στη Δυτική παραλία των Οθωνών βρίσκεται το Δυτικότερο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας.
Ο νομός της Κέρκυρας έχει 634 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 107592(1981) που αντιστοιχεί σε 167,9 κάτοικους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.Η Κέρκυρα είναι νησί του Ιονίου Πελάγους, το έβδομο σε έκταση ελληνικό νησίκαι το δεύτερο μετά την Κεφαλονιά από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στο Βόρειο Ιόνιο απέναντι από τις Ηπειρωτικές ακτές (Ελληνικές και Αλβανικές) από τις οποίες χωρίζεται με τη Κερκυραϊκή θάλασσα.Η έκταση της 592,1 τετρ. χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της 217 τετρ. χιλιόμετρα.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ
Το έδαφος της είναι ημιορεινό. Στα Βόρεια υψώνεται ο Παντοκράτωρ (906μ) και στο κέντρο κάποια χαμηλότερα υψώματα (576μ), ενώ στα νότια εκτείνονται κάποιες λοφοσειρές που δεν υπερβαίνουν τα 250μ. και καταλήγουν στα ακρωτήρια Ασπρόκαβος (νότια) και Λευκίμης (νοτιοανατολικά).Αν και δεν σχηματίζονται, ιδιαίτερα, μεγάλες πεδιάδες, χαραχτηριστηκή είναι αυτή γύρω από τη λίμνη κορισσίων που βρίσκεται κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές.

ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Έχει όμως μεγάλη υγρασία που οφείλεται στους θερμούς νοτιοδυτικούς (κυριαρχούν το χειμώνα με ένταση που φθάνει και τα 8 μποφώρ) και βορειοδυτικούς ανέμους («μαίστρος» τα καλοκαιρινά απογεύματα φθάνει και τα 4 μποφώρ) που προκαλούν σε όλη τη διάρκεια του έτους- εκτός από τους θερινούς μήνες - μεγάλες βροχοπτώσεις. Το ετήσιο βροχομετρικό ύψος της Κέρκυρας (1,183 χιλιοστόμετρα) είναι από τα υψηλότερα του Ελλαδικού χώρου. Η ήμερη αλλά πλούσια φύση της, οι υπέροχες αμμουδιές της και τα πολλά της αξιοθέατα, την έχουν καταστήσει σαν ένα από τα ωραιότερα νησιά της Μεσογείου και την έχουν αναδείξει σ΄ ένα από τα μεγαλύτερα και ποιο πολυσύχναστα τουριστικά κέντρα της Ελλάδας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομία του νησιού βασίζεται κυρίως στη γεωργία και στον τουρισμό(αν και τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αντιστραφεί), ενώ μικρότερη είναι ανάπτυξη της βιομηχανίας-βιοτεχνίας, της κτηνοτροφίας, του εμπορίου και της αλιείας. Ο ορυκτός πλούτος, αντίθετα, είναι ανύπαρκτος.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Τα 2/3 του γεωργικού πληθυσμού ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς, που ασκείται στο νησί από την εποχή της Βενετοκρατίας. Οι ελαιώνες καλύπτουν το 1/3 περίπου της έκτασης του νησιού

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Η κτηνοτροφική παραγωγή έκανε γνωστή την Κέρκυρα για το βούτυρο και τη γραβιέρα της. Η συμμετοχή της στην διαμόρφωση του εισοδήματος των κατοίκων είναι μικρή, ενώ ασκείται σε οικόσιτη μορφή λόγο έλλειψης βοσκοτόπων.

ΔΑΣΗ
Οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν το 4% της συνολικής έκτασης του νησιού .

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ
Κατά τη δεκαετία του 60 καταβλήθηκαν προσπάθειες για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας ιδιαίτερα της γεωργικής με τη δημιουργία ελαιουργίας, σαπουνοποιείας, εργοστάσιου επεξεργασίας κάναβης (σχοινοποιεία) και γιούτας, χαρτοποιεία, αλιπάστων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σήμερα, η πορεία του παραπάνω κλάδου είναι φθίνουσα.

ΑΛΙΕΙΑ
Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κέρκυρας, που είναι πλούσια σε ψάρια διενεργείται αξιόλογη αλιεία ενώ στις βόρειες και δυτικές ακτές αλιέυονται αστακοί.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ
Η πλούσια χλωρίδα του νησιού καθώς και δενδρώδεις καλλιέργειες ευνοούν την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, η παραγωγή της οποίας βελτιώνει τη θέση των αγροτών .

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο τουρισμός παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στο νομό της Κέρκυρας και κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τα Δωδεκάνησα ως προς τον αριθμό των ξένων επισκεπτών. Τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του εισοδήματος των κατοίκων και καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση μετά τις γεωργικές προσόδους.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Η Κέρκυρα έχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, με 3-4 δρομολόγια ημερησίως το καλοκαίρι και δυο τον χειμώνα. Ακτοπλοϊκός η Κέρκυρα συνδέεται με την Πάτρα, τα άλλα Ιόνια νησιά, την Ηγουμενίτσα και τα Ιταλικά λιμάνια Πρίντεζι και Αγκόνα.
Οι οδικές συγκοινωνίες του νησιού είναι ικανοποιητικές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτός της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), στην Κέρκυρα λειτουργούν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ανώτερη Τουριστική Σχολή και Ανώτερη Σχολή Νοσηλευτριών.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Η επίσημη θρησκεία του Ελληνικού κράτους είναι η Ορθόδοξος Χριστιανική. Εκτός όμως από την ορθόδοξη εκκλησία στην Κέρκυρα υπάρχουν και αρκετοί καθολικοί, διαμαρτυρόμενοι, αγγλικανοί, εβραίοι και άλλα μικρότερα δόγματα με δικούς τους τόπους λατρείας.